…Azt hívják Blue Bird-nek. Egészen pontosan Blue Bird Karaoke Rooms és Blue Bird Cafe néven fut az a két hely, amikről most szó esik.

Nagyon izgalmas kombináció született meg, ugyanis a Gozsdu Udvarban működő Blue Bird Cafe (ami amúgy mesés gasztro és vizuális élményekkel tud szolgálni, életem egyik legfinomabb kacsáját ettem ott…) mellett megnyílt egy igencsak speciális és egyedülálló hely. Igazság szerint én még sosem hallottam privát karaoke szobákról, de amikor megláttam őket, akkor még a vártnál is jobban meg voltam lepve.
Én ilyen színvonalas, gusztusos és hangulatos helyen nem nagyon jártam még Budapesten. 5 privát karaoke szoba működik, mindegyik egyedi dizájnnal, és full profi technikai felszereltséggel. Több, mint 54.000 dal közül válogathatunk, a zavartalan szórakozásunkat pedig profi mikrofonok és ipadek biztosítják.
Megmondom őszintén, így még hozzám is közelebb került, az eddig amúgy számomra kevéssé vonzó karaoke-hangulat…Valahogy sokkal szívesebben szórakozom így, ennyire guszta privát szobákban a barátaimmal, mint különböző szórakozóhelyeken a sok részeg abbát üvöltő túristával. :-)

Szóval tényleg szívesen ajánlom ezt a helyet, akár a kikapcsolódási lehetőség, akár csak a dizájn miatt. :-)

Sokan nem tudják, hogy a halak nem csak a rendkívül magas fehérje és alacsony kalóriatartalmuk miatt olyan egészségesek, hanem olyan esszenciális zsírsavakat is tartalmaznak, melyeket máshonnan nem tudunk bevinni a szervezetünkbe. Igaz, például a lenmagolaj, a tojássárgája és a zöld levelű zöldségek többsége is tartalmazza ezeket a zsírsavakat, de a legjobb forrásuk mégis a hal, elsősorban a lazac, szardínia, hering, vagy a szardella. Az esszenciális zsírsavakat szervezetünk nem tudja önállóan előállítani, kizárólag külső forrásból tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget.
lazac_steak_112291997_n
Elsősorban az omega-3 zsírsavaknak óriási szerepük van többek között a szív és érrendszeri problémák, vagy a rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, ezen kívül mérséklik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást, valamint segítik az izomtömeg növekedését és regenerálódását, és az anyagcserét is, ami nem elhanyagolható szempont, hogyha valaki éppen fogyni vagy formálódni szeretne. A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket is, ezáltal is csökkenthet például a rák vagy a tüdőbetegségek kialakulásának az esélye. A legtöbb hal B12-vitaminban gazdag, az ásványi anyagok közül pedig elsősorban jódot, vasat és cinket tartalmaznak.
Törekedjünk arra, hogy a halakat frissen, elsősorban párolva vagy grillezve fogyasszuk, de emellett az is igaz, hogy esszenciális zsírsavakban gazdag halolajat nem csak a friss halak, hanem a feldolgozott haltermékek is tartalmaznak.
omega3_1
Felmérések bizonyítják, hogy a grönlandi eszkimók vagy a japán halászok között jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint azokban az országokban – köztük hazánkban is –, ahol az emberek nem esznek napi rendszerességgel halat. A felmérések szerint az idei évben nőtt hazánkban a halfogyasztás, de az uniós 22 kg/fő/év átlagot sajnos még mindig messze nem érjük el.

A júniusi ÉVA Magazinban megtaláljátok egy hosszabb írásomat, ami arról szól, hogy nem feltétlenül kell dupla annyit költeni a táplálkozásra, ha mindezt egészsésegen szeretnénk kivitelezni….
Mi mindenre költünk teljesen feleslegesen? 19114029_1948919418656504_6510354505676527916_n
Mennyi pénz megy el a junk foodokra, alkoholra, üdítőkre, gyorséttermi ételekre….?
És mennyibe is kerülne, ha megvennénk az alapvető-legszükségesebb egészséges ételeket? Érdekes eredmény született.
Jaaaa, és recepteket is találtok a cikk mellett! 😉

Munkám során azt tapasztalom, hogy sokan alapvetően nyitottak lennének a növényi tejtermékek megkóstolására, csak kicsit idegenkednek az ilyen jellegű újdonságoktól, vagy éppen nem tudják, hogy pontosan melyiket mihez és hogyan lehet felhasználni. Remélem, hogy ez a cikk egy kicsit közelebb hozza hozzátok ezeket a finomságokat. Igyekszem rövid és lényegre törő lenni. :-)
DIY-Coconut-Milk-All-Sorts-of-Pretty6
Ilyen újdonság lehet a kókusz, mogyoró vagy mandulatej, amit kávéba, müzlihez, kásába, süteménybe, vagy palacsintatésztához is tehetünk. Nagy kedvencem még a kókusztejszín, amit süteményekbe, öntetekbe is használhatunk, vagy akár egy tejszínes-wokos egytálételt is elkészíthetünk vele. Igazíthatjuk édes és sós dolgokhoz is, különleges ízt ad mindennek. A túró helyettesítésére a totut, vagyis tojásfehérje túrót javasolom, itt is elmondható, hogy édes és sós ételek is isteniek vele, csak a fantáziánk szabhat határt. Én leggyakrabban túrókrémet szoktam belőle csinálni. Teszek hozzá egy kis vizet vagy növényi tejet, valamint fahéjat és természetes édesítőszert, majd összekeverem egy botmixerrel, így akár egy palacsintát is meg tudunk tölteni vele, vagy akár gyümölcsökkel is fogyasztható.
A növényi tejek esetében sajnos a boltban kapható termékek közül csak kevésről mondható el, hogy nem tartalmaz pl. hozzáadott cukrot, valamint az áruk sem annyira kedvező, így szeretnék arra is egy ötletet javasolni, hogy miként készíthetőek el ezek az italok házilag. A legegyszerűbb opció a kókusztej elkészítése. Egy zacsó (200 g) kókuszreszeléket öntsük le kb. 1,5 liter forró vízzel, majd egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap turmixoljuk össze a kókuszos folyadékot, ezután szűrjük le(például egy sűrűbb szövésű textilen), és jól nyomkodjuk ki a kókuszhúst. Az így kinyert kókusztejet ízesíthetjük természetes édesítővel, pl. steviával vagy eritrittel, esetleg egy kis fahéjjal, vaníliával is, de magában is szuper. A kókusztej hűtőben napokig eláll, a megmaradt kókuszhús pedig felhasználható valamilyen süteményhez. A kókusz és a belőle préselt kókusztej rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, többek között vasat, magnéziumot, kalciumot, E és B vitamint. Ugyanezen az elven egyébként mandulatej is készíthető otthon, de az kicsit költségesebb. Persze lehet már olyan gépeket is kapni, amivel magtejeket készíthetünk, de ha én csinálom, az ingyen van. :-)
Remélem, hogy sikerült egy kis kedvet csinálnom ahhoz, hogy egyre többen kipróbáljátok ezeket az italokat, biztos vagyok benne, hogy senki nem fog csalódni a végeredményt illetően.

08 Jun 2016
június 8, 2016

A cukorfüggőség….

Írások

Cukorfüggőség? Szabadulj meg tőle!

A fogyókúrák, diéták, az életmódváltás talán egyik legnehezebb, de mindenképpen a legfontosabb pontja a cukor elhagyása, és a legtöbb esetben hosszú évek óta tartó cukorfüggőségről való leszokás. Azt gondolom, hogy a cukor az egyik legveszélyesebb dolog az egészségünk, táplálkozásunk szempontjából. Egy magyar ember átlagosan körülbelül 40 kiló cukrot fogyaszt évente(!!!), ami borzasztóan magas szám.
Mikor megeszünk egy szelet süteményt, vagy megiszunk egy pohár cukros üdítőt, bele sem gondolunk, hogy eközben milyen folyamatok indulnak el a szervezetünkben…
A cukor nagyon gyorsan megemeli a vércukorszintünket. A magas vércukorszint hatására a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint juttat a vérbe, hogy gyorsan csökkentse a vércukorszintet. Viszont ezután a normálisnál alacsonyabbra esik vissza a vércukorszintünk, így pedig sóvárgás, éhségérzet jön létre. Ez az oka annak, hogy egy étkezés után már 1-2 órával valami nasit kívánunk, ekkor bekapunk valami édességet, kekszet, csokit, és a folyamat kezdődik előlről. Vagyis minél több cukrot eszünk, annál többet fogunk kívánni, az egészségügyi gondok és a hízás pedig elkerülhetetlenek.
landscape-1436215952-mcdmaan-ec021-h
A jó hír az, hogy magáról az édes ízről nem kell lemondanunk, hiszen ma már több fajta természetes édesítőszert is kaphatunk, amikkel valójában bármi ízesíthető, amit előtte cukorral készítettünk el. A mesterséges édesítőkkel szemben, ezek az anyagok nincsenek káros hatással a szervezetünkre.
Első sorban a steviara és az eritritre gondolok, melyek teljesen kalóriamentesek, és nem emelik meg a vércukorszintünket sem, vagyis bátran fogyaszthatjuk őket.

Számomra a legnagyobb áttörés az volt, amikor elkezdtem különböző süteményeket, kekszeket sütni ezekkel az alapanyagokkal, így az édesség utáni vágyamat könnyebben tudtam csillapítani. Ha valakinek erre nincsen ideje, akkor sincsen baj, ugyanis ma már igen sok helyen kaphatóak olyan kész sütemények vagy akár csokoládék, amik ezekkel az édesítőszerekkel készültek. Vagyis az élvezetekről senkinek sem kell lemondani, csupán picit több energiát kell arra szánni, hogy pontosan mit is vásárolunk vagy készítünk el otthon. (Zárójelben azért azt is megjegyezném, hogy a végső cél az lenne, hogy csökkenjen az édes íz iránti vágyunk…Egyes kutatások szerint a természetes édesítők édes íze is hasonló folyamatokat indít be a szervezetünkben, mint a cukor. Nyilván nem teljesen, de az édes íz mégis kivált hasonló eredményeket….Sajnos gyerekkorunktól kezdve hozzászoktunk, hogy minden ragad és “gejl”, ettől persze nehéz megválni, én is küzdök vele….De ha időnként megérzem, hogy milyen finom íze van valaminek mondjuk fele annyi édesítővel, akkor mindig nagyon büszke vagyok magamra. :-))
unnamed.jpgwer
Az átállás nem könnyű, főleg az első időszakban érezhetünk erőteljes sóvárgást a cukros ételek, italok után, de ez a vágy szépen lassan csillapodni fog, és ha közben pedig megtapasztaljuk, hogy milyen finomságok készülhetnek akár természetes édesítőszerekkel is, akkor biztosan könnyebben szeretjük meg az új életmódunkat.

Ez a kérdés nagyon gyakran felmerül az étrendeseimnél is, hiszen attól, hogy mondjuk elutazunk pár napra nyaralni, vagy munkaügyben, nem kell, hogy félreegyünk, maximum egy kicsit előre kell gondolkoznunk, és picit alakítani kell a menün…

Nyilván attól is függ, hogy mennyi időre és hova utazunk, de most igyekszem összefoglalni mindent, ami a segítségetekre lehet, és amiket én szoktam “alkalmazni”.

Első sorban a reggelihez szoktam vinni magammal valamilyen “kísérőt”, vagyis ha adott esetben csak fehérkenyér és kifli a választék, akkor legyen mit előkapni egy kis sonkához, sovány sajthoz, zöldségekhez, tojáshoz. A legpraktikusabb és talán legolcsóbb a puffasztott rizs, könnyen beszerezhető, és 2-3 db beleférhet a reggelihez. Vagy ha van rá időm, akkor szoktam sütni valamilyen sós péksütit, kenyeret, zsemlét, természetesen a megszokott alapanyagokból, maglisztekkel, max. zabpehellyel…Ja igen, amúgy volt olyan, hogy egy kis zacskó zabpelyhet is elvittem magammal, ha apartmanban laksz, nagyon gyors, egészséges és finom reggeliket lehet vele készíteni, és szintén nem nagy feladat bepakolni egy csomaggal…

A reggeliről jut eszembe: ha több napra megyek, el szoktam tenni egy kis doboz kókusztejet is, lehet kapni 2-3 dl-es kiszerelésben, és én bizony szépen viszem le magammal akár a szállodai reggelihez is…Még soha nem volt belőle gond, az pedig nem annyira érdekel, hogy ki mit gondol…:-)

Nasizni, 10 óraihoz, uzsonnához főleg magokat szoktam vinni, első sorban natúr mandulát, de előfordul, hogy egy kis kesudiót eszem ilyenkor. Ha van rá lehetőség, akkor egy darab almát, barackot, vagy valamilyen piros bogyós gyümölcsöt is ehetsz mellé délelőtt. Ne aszalt gyümölcsös-diákcsemegés verziót válasszunk!!!! :-) Ha csak 1-2 napra megyünk, akkor tudunk magunkkal vinni előre megpucolt és feldarabolt sárgarépát is, ezt is ehetjük a délelőtti órákban.

Ezen kívül szoktam vinni valamilyen általam készített sütit, kekszet is, amit be tudok dobni a táskámba, és be lehet kapni belőle 1-2 szemet, ha nagyon nasiznánk valamit, vagy éppen a többiek nekilátnak a habos-fagyis brownie-nak. Rengeteg ilyen recept található az oldalamon, sok közülük nagyon gyorsan elkészíthető, és könnyedén szállítható is.

Vészhelyzetre el lehet tenni pár db hozzáadott cukrot nem tartalmazó cerbonát is, ebből kakaósat és piros gyümölcsöset lehet kapni, szintén praktikus, melegben sem romlik meg, és 10 órainak tökéletes lehet.

Aki fogyaszt fehérjeport, az eltehet belőle pár adaggal, még ez is jól jöhet. Ha van egy fél literes üvegünk, vagy shakerünk, bárhol könnyedén bekeverhető, és tökéletes fehérjeforrás, éhségcsökkentő…

Sokszor kérdezitek, hogy mi a helyzet pl. a kölesgolyóval, azt lehet-e nasiként enni…Sajnos nagyon gyors a felszívódása, jól lakni tutira nem fogsz, ellenben még éhesebb leszel, és elég magas a szénhidráttartalma is, vagyis én annyira nem javaslom. Persze, jobb, mintha mondjuk gumicukrot ennél, de nem ez a viszonyítási alap. :-) Javaslom inkább a natúr mandulát erre az esetre is…

Így első körben ezek jutottak eszembe, kommentben, levélben kérdezzetek még nyugodtan, ha bármi eszetekbe jut.

Arra gondoltam, hogy legközelebb pedig írok Nektek arról, hogy mit válasszunk étteremben, vendégségben, ha nem akarunk nagyon vészesen félreenni…

06 Jul 2015
július 6, 2015

Gluténmentes lisztek

Írások

Néhány gluténmentes “alapliszt” az egészséges életmódhoz…

Többen kértétek, hogy írjam le, melyik magliszt mire való, hogy viselkedik sütés közben, mit kell róla tudni…stb.
Itt egy kis lista, messze nem tartalmaz mindent, de a legfontosabb liszteket igyekeztem kigyűjteni Nektek, amikkel már nagyon sok finomságot el lehet készíteni!!!

Maglisztek:
A maglisztek, más néven pellet lisztek, a különböző magok hideg sajtolási maradékának megőrlésével keletkeznek. Az így nyert lisztek kiválóan alkalmasak a búzaliszt helyettesítésére. Tartalmazzák a magok értékes tápanyagait, miközben az olajtartalom kinyerése után omega-6 tartalmuk jelentősen csökken.
Első körben egy-két fajta lisztből is tökéletesen elkészíthető rengeteg étel, nem kell feltétlenül több fajta lisztet összekeverni.

Mandulaliszt: Hántolt vagy hántolatlan mandula őrleménye. Alapvetően sós és édes ételek elkészítésére is alkalmas, mert nem túl intenzív az íze, de ha valaki nagyon nem szereti a marcipános ízt, akkor ebből ne használjon sokat, mert ki lehet érezni belőle egy picikét. Ettől még kiegészítő liszt lehet valamilyen egyéb liszt mellett.
100 g tápanyagtartalma: 316 kcal, fehérje: 41,9 g, zsír: 12 g, ch: 10 g

Kókuszliszt: A legolcsóbb megoldások egyike. Elsősorban édes ételek elkészítéséhez ajánlom, mert elég intenzív a kókuszos íz. Könnyen megszívja magát, így pl. palacsinta készítésénél óvatosan adagoljuk, mert 1 perc alatt megduzzad.
100 g tápanyagtartalma: 259 kcal, 19,3 g fehérje, zsír: 8,6 g, ch:26,4 g

Lenmagliszt: Főleg kenyerek, sós ropogtatni valók, sós muffinok sütéséhez ajánlom, szintén az olcsóbb lisztekhez tartozik. Ezt is lehet vegyesen használni, például egy kis tökmagliszttel keverve nagyon finom.
100 g tápanyagtartalma: 526 kcal, fehérje: 22,2 g, zsír: 42,3 g, ch: 14,1 g

Szezámpehely: Elsősorban sós ételek elkészítéséhez ajánlott, inkább kiegészítő jelleggel, például lenmagliszt mellé.
100 g tápanyagtartalma: 633 kcal, fehérje: 24 g, zsír: 56 g, ch: 8 g

Tökmagliszt: Hántolt tökmag őrleménye, intenzív, jellegzetes íze miatt főleg kiegészítő lisztként ajánlom pl. lenmagliszt mellé, úgy nagyon finom. Sós ételek elkészítéséhez ajánlom.
100 g tápanyagtartalma: 384 kcal, fehérje: 54 g, zsír: 12 g, ch: 15 g

Gesztenyeliszt: Viszonylag semleges az íze, pl. tésztát is lehet belőle gyúrni, de palacsintákhoz is nagyon finom. Szénhidráttartalma viszont magasabb, mint a többi liszté, ezért hogyha valakinek ez fontos szempont, akkor ne a gesztenyeliszttel készítsen mindent.
100 g tápanyagtartalma: 344 kcal, fehérje: 6,29 g, zsír: 3,66 g, ch: 71, 4 g

Útifű maghéj: 85% rosttartalma van. Sokan használják a kenyerek vizes állagának megszüntetésére. Nem utolsó sorban nagyon egészséges is, többek között emésztést elősegítő hatása is van, vagyis sütéstől függetlenül is fogyasztható például egy pohár vízben elkeverve. Süteménybe nem kell belőle sokat használni, én egy-két evőkanállal szoktam csak beletenni az adott kenyérbe, édességbe. Zselésítő “képessége” is van, így erre is bátran használhatjuk.

A lista nem teljes, igyekeztem a legalapvetőbb és legkönnyebben beszerezhető liszteket összeszedni, hogy gördülékenyebb legyen az elindulás. Azt gondolom, hogy ezek közül is, ha már pl. lenmaglisztet és kókuszlisztet beszerez az ember, sok mindent ki lehet próbálni, de nyilván annál izgalmasabb ízű lesz az adott étel, minél több fajta lisztet használunk hozzá. Nagyon igaz ez a kenyerek elkészítésére, isteni ízt kapunk, ha mondjuk egy kis tökmaglisztet is teszünk hozzá…
A fent említett maglisztek beszerezhetőek a bioboltokban, drogériákban és természetesen paleo boltokban is.
De nem csak boltban vehetjük meg az alapanyagot, hanem otthon is elkészíthetjük a legtöbbjüket, ha az adott magot megőröljük. Viszont azt tudni kell, hogy az őrölt magok zsírtartalma 40-60%, míg a hidegen sajtolt magok őrleménye csak 15-20% zsírt tartalmaz. A normál lisztek (zab/búza/kukorica…) csak kb 5% zsírt tartalmaznak. A hidegen préselt maglisztek így jobban hasonlítanak a hagyományos lisztekhez.

Ha bármilyen kérdésetek merül fel ezzel kapcsolatosan, írjatok nyugodtan! :-)

Barbi

05 Jun 2015
június 5, 2015

EgyenSúlyban

Írások

Már nagyon régóta érett bennem ez az írás, kikívánkozott belőlem néhány gondolat.

Elsősorban arról szeretnék írni Nektek, hogy mit jelent számomra az „ideális” testsúly, a csinos alak, az egészséges életmód, és miben változott az elképzelésem erről az elmúlt időszakban. Kb. 3 évvel ezelőtt nagyon intenzíven belecsaptam a diétázásba és az edzésbe is, heti 5-6-szor másfél órát edzettem, nem is akármilyen módon, hanem tényleg ultrakeményen, úgy, hogy utána remegett a lábam. Az evést is nagyon szigorúan vettem, tényleg rá sem néztem semmire, ami nem fért bele az akkori elképzeléseimbe. (Amúgy a paleo étrendet követtem-igen szigorúan.) Rengeteg energiámat elvette és felemésztette az, hogy igazából folyamatosan ezekkel a dolgokkal voltam elfoglalva, és valójában teljesen sosem mertem/tudtam kikapcsolni, még amikor nyaralni mentem, akkor is az indulás reggelén is felkeltem hajnalok hajnalán, mert ”muszáj” volt edzeni, és az összes baráti, családi vacsorán, ünnepségen, összejövetelen mindezek fényében „éreztem jól magamat”. Valójában ez töltötte ki a szabad perceim nagy részét. Egy ideig lehet ezt csinálni, de hamarosan jelzett a szervezetem…erre a hangra pedig mindennél jobban kell hallgatni.

Az elmúlt egy évben sokminden változott körülöttem és bennem is. Kicsit más lett a priorítás, máshogy érzem jól magamat, más köti le az energiáimat. Félreértés ne essék, természetesen a fő csapásirányok ugyanazok maradtak, és még mindig nem eszem cukrot, fehérlisztet, a tejtermékek többségét, és el sem tudnám képzelni az életemet úgy, hogy hülyeségeket eszem össze-vissza, a gyomrom sem viselné túl jól, és kövér sem szeretnék lenni…Messze nem erről van szó.

unnamed

Úgy gondolom, hogy óriási különbség van a között, hogy rendszeresen mozogsz, egészséges alapanyagokból finomakat eszel, amitől jól is laksz és még élvezed is, ezáltal nem vagy feszült, frusztrált és éhes állandóan, vagy pedig élsportolókat megszégyenítő módon edzel minden nap, plusz kopogó szemekkel nézed, hogy mit esznek a többiek és ezért még utálod is őket egy kicsit. Egy valamit biztosan tudok. Mégpedig, hogy soha, de soha többé nem akarok éhezni, és magamra erőszakolni olyasmit, amitől nem vagyok jól, csak azért, hogy 5 dekával vékonyabb legyek. Hiszen lehet ezt máshogy is, csak ide is el kellett jutnom.

És itt következik a másik nagyon fontos dolog, mégpedig az, hogy mindenkinél máshol van az a bizonyos pont, az az egyensúlyi pont, ahol jól érzi magát a bőrében, egészséges, energikus és kiegyensúlyozott. És akarhatunk ezen erőszakosan változtatni, hosszútávon biztosan megsínyli a testünk-lelkünk…Igen, régebben számomra is más volt az “idol”, és olyasmit hajszoltam, ami nem volt a sajátom. Rémesen sok energiám és lemondás volt benne, mégsem voltam tőle igazán boldog. Vagyis csak nagyon rövidke időkre. Persze más, ha valaki nagy súlyfelesleggel rendelkezik, ételallergiája van, vagy például beteg, akkor más a rendszer. De ha alapvetően nincsenek ilyen “szempontok”, akkor – akármilyen közhelyes is – igenis a legfontosabb, hogy szeressuk magunkat, a lelkünket és a testünket egyaránt, akkor is, ha mondjuk 60, és nem 52 kilót mutat a mérleg. Természetesen tegyünk meg mindent az ügy érdekében, de csakis a józan ész határain belül, amíg az tényleg a javunkat szolgálja, és jobban is vagyunk tőle, nem csak valamilyen külső elvárásnak akarunk megfelelni. Ráadásul ha valamit nagyon erőszakosan hajszolunk, az nagy eséllyel egyre távolabb kerül tőlünk, vagyis ha minden percben azon görcsölünk, hogy ettől a falattól éppen hova hízunk 5 dekát, akkor tuti, hogy hízni is fogunk…

A munkám során is igyekszem ezt kommunikálni, és a személyes tanácsadások, étrendek kapcsán is ezt a szemléletet szeretném átadni a hozzám fordulóknak. Igen, van akinek úgy is kockás a hasa, hogy alig tesz érte valamit, sokan pedig csak nagyon nagy áldozatok árán, vagy mondjuk lassabban tudnak szépen lefogyni. Nem vagyunk egyformák, és nincs is ezzel semmi baj, ezt el kell fogadni. A baj akkor van, ha nem figyelünk a testünk jelzéseire és arra, hogy mivel építünk, és nem rombolunk…

Az már szinte közhelynek számít, hogy tudatos táplálkozással és a rendszeres testmozgással rengeteget tehetünk az egészségünkért, a jobb közérzetünkért, ami sok esetben a természetesen lelkünkkel is szoros összefüggésben áll. De vajon hogyan kapcsolódik össze a sport és a táplálkozásunk a depresszió, és egyéb idegrendszeri működési zavarok kialakulásával?

tápl

Aki aktívan sportol, az pontosan tudja, hogy milyen fantasztikus és örömteli érzés, egyfajta felszabadultság tölti el az embert egy-egy jó edzés közben, vagy után, tényleg úgy érezzük magunkat, mintha kicseréltek volna, vagy legalábbis mintha valaki feltöltötte volna a bennünk lévő akkumulátort.

Rendszeres sporttal nemcsak a vérkeringésünket javítjuk, és kalóriát égetünk, szervezetünk aktív aerob mozgás – pl. futás – végzése közben ópiumhoz hasonló anyagokat, például szerotonint is termel. Tudósok szerint pedig ez az anyag felelős a boldogságérzetünkért. A depresszióra hajlamos embereknél azt tapasztalták, hogy a szerotonin és a dopamin nevű vegyületek koncentrációja, vagy az azokat érzékelő sejtek száma kifejezetten alacsony. Vagyis ha eddig esetleg ezt még nem tudtuk volna, most már azzal is tisztában vagyunk, hogy a sport biológiai szinten is szoros összefüggésben áll a különböző lelki bajok „orvoslásával”, de mi a helyzet a táplálkozással?

tápl1

Először az 1950-es években, amerikai orvosok feljegyzéseiben olvashattunk arról, hogy bizonyos betegeknél az érzelmi életüket a táplálkozásuk befolyásolja. Rinkel, Randolph és Zeller orvosok „Food Allergy” címmel megjelent könyvében a szerzők már egyértelműen állítják, hogy a depresszió, a hallucinációk, álmatlanság és a táplálkozás között szoros kapcsolat áll fenn.

A nyugati étrend nem csak a daganatos, a szív és érrendszeri megbetegedésekkel, és pl. a cukorbetegséggel áll kapcsolatban, hanem GYULLADÁSFOKOZÓ HATÁSA MIATT összefüggésbe hozható a rossz kedélyállapottal, motiválatlansággal, és szélsőséges esetben a depresszióval is, ugyanis különböző vizsgálatok kimutatták, hogy a depresszió vagy a szorongás kialakulásában szerepet játszhatnak a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok is.

(A Michigami Állami Egyetem szakemberei például nemrég megállapították, hogy az öngyilkosság gondolatával vagy depresszióval küzdőknél magasabb az agyban lévő, gyulladások jelenlétét jelző kinolinsav szintje.) Táplálkozás szempontjából elsősorban a gyorsan felszívódó szénhidrátok, a telített zsírok, cukrok, az omega 6 túlsúly, valamint az omega 3 hiány áll mindennek a hátterében. Orvosok, kutatók elemzései arra mutatnak rá, hogy azoknál, akik helytelenül táplálkoznak, sokkal magasabb a gyulladásfaktorok száma, mint akik elsősorban zöldséget, gyümölcsöt, halat, húsokat fogyasztanak. Ráadásul a különböző zöldségek és gyümölcsök gátolják a gyulladások kialakulását.

Ugye azt tudjuk, hogy a boldogtalan, kedvtelen emberek gyakran esznek csupán pótcselekvésként, vagy gyors örömforrás céljából, – és nyilván nem karalábét ropogtatnak a rosszabb napokon, – de a vigaszként, „segítségként” bevitt táplálékok csak gerjesztik ezt a káros folyamatot, egyrészt azért, mert az újabb hízás még rosszabb hangulathoz vezet, másrészt pedig az elfogyasztott élelmiszerek gyulladásfokozó hatása nagy eséllyel hozzájárul ahhoz, hogy az illető depressziós, és levert maradjon. Az ördögi kör gyorsan kialakul, és innentől kezdve pedig már a klasszikus „tyúk vagy a tojás” esete áll fenn…

Ebben a folyamatban fontos szerepe van az Omega 3 zsírsavnak. Ez egy esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes előállítani, de a normál működéséhez nélkülözhetetlen.

A civilizált világ Omega 3 hiányban szenved, ami összefüggésbe hozható a szív és érrendszeri megbetegedésekkel, és a depresszióval is, ugyanis az omega 3 fontos építőeleme azoknak a membránoknak, melyekkel az idegsejtek egymással kommunikálnak. Omega 3 hiány esetén e fontos sejtelemek a rugalmatlanabb Omega 6-ból épülnek fel, így az idegsejtek, és összességében az agy működése károsodhat.

tápl2

Egy vizsgálat során, amikor a vér Omega 3 tartalma alapján négy csoportba osztották a vizsgált betegeket, a legalacsonyabb Omega 3 szintet mutatók közt nyolcszor gyakoribb volt az öngyilkossági kísérlet, mint a legmagasabb Omega 3 szintet mutató csoportban.

Amerikai kutató orvosok vizsgálták, hogy mivel lehetne a sok mellékhatással járó hangulatstabilizáló szereket, antidepresszánsokat helyettesíteni. Meglepve tapasztalták, hogy az Omega 3 biokémiai tulajdonságai alapján megfelel ezeknek az elvárásoknak.

A depresszió nyilvánvalóan nem azonos az Omega 3 hiánnyal, de az Omega 3 hiányos táplálkozás olyan agyműködési zavarokhoz vezethet, amelyek hatására nehezebben birkózunk meg például a stresszel, vagy a különböző veszteségek kezelésével, és az így kialakult állapot vezethet depresszióhoz.

(Természetes Omega 3 források: lenmagolaj, tökmagolaj, csukamájolaj, tőkehalmáj, hering, tonhal, busa, de vehetünk akár halolaj kapszulát is, a legtöbb bioboltban, drogériában kapható.)